Geen automatisering fietsenstalling NS station Alphen aan den Rijn

Momenteel wordt de Stationsomgeving in Alphen aan den Rijn grondig op de schop genomen. De werkzaamheden leveren uiteindelijk een belangrijke verbetering voor fietsers op: een fietspad onder het spoor door ter hoogte van het station.

Aan de zuidoostkant van dit fietspad komt (volgens de planning in januari 2010) aan de centrumzijde van het spoor een nieuwe bewaakte fietsenstalling. De huidige bewaakte stalling zal dan verdwijnen. In maart 2009 werd definitief bekend dat de nieuwe stalling van een kwartier voor de eerste trein tot een kwartier na de laatste trein bemenst gaat worden. De Fietsersbond is daar zeer blij mee.


De nieuwe stationsomgeving

Eerder was het namelijk de bedoeling dat er in de nieuwe stalling alleen overdag, van 7:00 tot 19:00 personeel aanwezig zou zijn. Als afdeling van de Fietsersbond waren we benieuwd wat fietsers hiervan vinden, in het bijzonder voor wat betreft de sociale veiligheid, service en gemak voor de gebruikers. Daarom hebben we op donderdag 26 april en vrijdag 27 april 2007 een enquête gehouden onder gebruikers van de stalling en andere treinreizigers die met de fiets naar het station waren gekomen. De meeste mensen waren niet blij met de veranderingen.

Ook de landelijke Fietsersbond keert zich tegen de automatisering van fietsenstallingen. In november 2006 en maart 2007 heeft de bond actie gevoerd bij de geautomatiseerde stalling op station Amsterdam Amstel. En er is een speciale pagina op de website van de Fietsersbond, waar mensen hun mening over de automatisering kwijt kunnen.


Laatste wijziging, 20 juli 2009 - http://www.fietsersbond.nl/alphenaandenrijn