Fietsverlichtingsactie 2019

Op zaterdag 2 november wordt de jaarlijkse fietsverlichtingsactie gehouden. Fietsers kunnen dan op tientallen plaatsen in onze regio hun verlichting laten controleren en zo nodig laten repareren. Bij de stand van de Fietsersbond in Alphen aan den Rijn krijgt elke 25e klant speciale fietsverlichting cadeau.

De dagen worden korter, en geleidelijk moet je steeds vaker je licht aan doen als je 's ochtends vroeg of 's avonds op pad gaat. Dan is het belangrijk dat je licht het ook doet. Daarnaast is het van belang dat het licht naar beneden is afgesteld, zodat tegenliggers niet verblind worden. Daarom organiseert de Fietsersbond ook dit najaar weer, samen met VVN, de gemeentes en rijwielhandelaren in de regio Holland Rijnland, een fietsverlichtingsactie.

Op zaterdag 2 november kunnen fietsers bij tientallen rijwielhandelaren en bij stands van de Fietsersbond in Alphen aan den Rijn en Oegstgeest gratis hun verlichting laten controleren. Als reparatie nodig is, hoef je alleen voor het materiaal te betalen, dus geen arbeidsloon.

Vanwege de bouw van huizen aan het Aarplein staat de stand van de Fietsersbond in Alphen aan den Rijn dit jaar op een andere plek: op de hoek van de Aarkade en De Vest, aan de rand van de zaterdagmarkt. Omdat het inmiddels de 25e keer is dat we de actie organiseren, krijgt elke 25e klant bij deze stand een speciale attentie: een setje batterijverlichting die je met een USB aansluiting kunt opladen. Ook is het mogelijk om bij de stand je postcode in de fiets te laten graveren.

In de week na de actiedag, van 4 t/m 9 november, kun je ook nog bij de rijwielhandelaren terecht. Je krijgt dan 10% korting op de totale kosten (materiaal + arbeidsloon) voor reparatie van de fietsverlichting.

Met verlichting fietsen is goed voor de veiligheid. Het voorkomt ook ergernis bij het andere verkeer, ergernis omdat men schrikt van een plotseling opdoemende fietser. Ook is het goed voor de portemonnee: voor fietsen in het donker zonder verlichting kun je een boete van € 55,-- krijgen. Rond de actie gaan in diverse gemeenten de BOA's de straat op, om fietsers met niet (goed) werkende verlichting te waarschuwen.


De stand aan Aarplein-De Vest in Alphen aan den Rijn in 2018.

De regionale fietsverlichtingsacties sluiten aan bij de campagne van de ROV's onder het motto Ik val op!

Meer informatie:

Overzicht van acties en locaties

Deelnemende rijwielhandelaren


Voor meer informatie over de motivatie, de historie en/of de uitvoering van de fietsverlichtingsactie kunt u contact opnemen met , namens de Fietsersbond betrokken bij de organisatie. U kunt natuurlijk ook een van de stands of rijwielhandelaren bezoeken.

De regels voor fietsverlichting

Wanneer moeten je lichten aan?
- 's Nachts (juridisch gesproken: tussen zonsondergang en zonsopkomst).
- Bij ernstig belemmerd zicht overdag, bijvoorbeeld bij dichte mist.

Wat is er verplicht?
- Wit of geel licht voor, rood licht achter.
- Licht moet recht vooruit/achteruit schijnen.
- Licht mag niet knipperen.
- Licht moet aan de fiets of bovenlichaam of rugzak bevestigd zijn (dus niet aan hoofd, armen of benen).
- Licht moet goed zichtbaar zijn. Er mag dus niets voor of overheen hangen.
- Reflectie achterop (rood, niet driehoekig), op de trappers (geel) en op de zijkant van de wielen of banden (wit of geel).

Boetes

Ondeugdelijke verlichting € 55,--
Ondeugdelijke rode retroreflector € 35,--
Geen wielreflectie € 35,--
Geen trapreflectie € 35,--
Bron: Openbaar Ministerie, oktober 2019.

     

Verwijzingen


Laatste wijziging, 22 oktober 2019 - http://www.fietsersbond.nl/alphenaandenrijn